Suomi on hiljattain saanut Maailman onnellisimman kansan tittelin jo seitsemännen kerran. Vaikka saavutus on huomion arvoinen, kokemuksemme mukaan kotimaisen työelämän todellisuus, erityisesti nuorten työntekijöiden kohdalla, ei heijasta tätä samaa onnellisuuden tasoa. Olemme tutkineet satojen kotimaisten organisaatioiden työhyvinvoinnin ja tuottavuuden tilaa sekä suunnitelleet tiekarttoja tämän datan pohjalta inhimillisempään ja tuottavampaan liiketoimintaan. Huolemme aiheeksi on vuosien varrella noussut erityisesti nuorten (alle 30 vuotiaat) työntekijöiden (työ)hyvinvoinnin heikot tulokset. Tutkimuksiimme on osallistunut noin 15 000 henkilöä eri aloilta ja eri kokoisista yrityksistä.
Aisti Healthin tutkimus paljastaa nuorten työntekijöiden työpahoinvoinnin
Tutkimuksemme osoitti kokemustuntumam me nuorten työhyvinvoinnin tilasta oikeaksi. Alle 30-vuotiaat työntekijät kokevat merkittävästi enemmän ahdistusta ja stressiä työelämässä kuin muut ikäryhmät. Heidän kokemansa työmotivaatio ja työn merkityksellisyys ovat myös selvästi heikoimmat verrattuna muihin ikäryhmiin. Nuorten ikäryhmä kamppailee lisäksi epämotivoivan sisäisen dialogin, liiallisen istumisen, runsaan ruutuajan ja puutteellisten palautumiskeinojen parissa. He kokevat myös, että häpeän ja nolostumisen tunne estää avoimen kommunikaation ja aktiivisen toiminnan työympäristössä.
Tuottavuuspyramidi vinoutuu kuin Pisan torni
Me Aisti Healthilla uskomme vahvasti Gary Hamelin tunnettuun tuottavuuspyramidiin, jossa kilpailuetua syntyy työntekijöistä, jotka ovat aloitteellisia, luovia ja intohimoisia työtään kohtaan. Mielestämme hyvinvoiva työntekijä on yhtä kuin tuottava työntekijä. On myös selvää, että työntekijöiden pahoinvoinnin ennaltaehkäiseminen on organisaatioille huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin jo syntyneiden vaurioiden korjaaminen.
Näemme usein, kuinka ikääntyville työntekijäryhmille on lähdetty rakentamaan erilaisia valmennusohjelmia ja ratkaisuja heidän työuransa pidentämiseksi. Nyt on kuitenkin aika herätä tarkastelemaan myös työelämänsä aloittavien henkilöiden motivaatiota, jaksamista ja sitoutumista. Kysymys kuuluukin, miten työpaikat ja johtajat voivat vastata tähän haasteeseen ja kuinka me pidämme huolta sekä motivoimme nuoria työntekijöitämme, jotta pystymme valjastamaan heidän työpanoksensa aidosti yritysten kilpailueduksi?
Työhyvinvoinnin edistäminen nuorten keskuudessa
”Ihminen on aina kokonaisuus ja jos vastaat edelleen kysymykseen ”kuka olet” ammattisi kautta, niin kannattaa miettiä mikä elämässä on oikeasti merkityksellistä.”
Aki Hintsa
Jos haluat tietää ja toimia tuottavuuden ja hyvinvoinnin kehittämiseksi sekä kytkeä työhyvinvoinnin, johtamisen ja kommunikaation osaksi organisaatiosi strategisia tavoitteita, niin tärkeintä on tehdä näkymätön tieto näkyväksi. Tarvitsemme aikaisen vaiheen työpahoinvoinnin signaaleja, jotta pystymme tarttumaan ongelmiin ennen kuin ne eskaloituvat pahoiksi. Nuorille työntekijöille tulisi tarjota erityisesti itsensä johtamisen taitoja, joissa rohkaistaan ja coachataan heitä pärjäämään sekä elämässä että työelämässä.
Tukemalla ennaltaehkäisevästi työntekijöiden fyysistä, psyykkistä ja emotionaalista hyvinvointia, organisaatiot voivat kitkeä työelämän pahoinvointia ja presenteismiä sekä näin parantaa organisaation tuottavuutta työhyvinvoinnin avulla. Tästä yritykset voisivat tehdä itselleen kilpailuedun ja rakentaa vahvaa mielikuvaa aidosti vastuullisesta yrityksestä.
Me Aisti Healthillä olemme sitoutuneet auttamaan yrityksiä tekemään näkymättömän näkyväksi ja kehittämään sekä tuottavuutta että hyvinvointia – samanaikaisesti.